LICEUL CU PROGRAM SPORTIV - Piatra Neamţ

PPN | ISJ | MEN
subglobal1 link | subglobal1 link | subglobal1 link | subglobal1 link | subglobal1 link | subglobal1 link | subglobal1 link
subglobal2 link | subglobal2 link | subglobal2 link | subglobal2 link | subglobal2 link | subglobal2 link | subglobal2 link
subglobal3 link | subglobal3 link | subglobal3 link | subglobal3 link | subglobal3 link | subglobal3 link | subglobal3 link
subglobal4 link | subglobal4 link | subglobal4 link | subglobal4 link | subglobal4 link | subglobal4 link | subglobal4 link
subglobal5 link | subglobal5 link | subglobal5 link | subglobal5 link | subglobal5 link | subglobal5 link | subglobal5 link
subglobal6 link | subglobal6 link | subglobal6 link | subglobal6 link | subglobal6 link | subglobal6 link | subglobal6 link
subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link
subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link

Comenius

small logo

''Young Pages'' Magazine - Partener Countries

Turkey

4

Official Webpage

 

Nr. 1 – Locuri de interes

Sakarya este un oraş format din populaţie caucaziană şi balcanică din secolul al XIX-lea. În jur de 40% din populaţie este „manav” (nativă), restul sunt din diferite zone, inclusiv cea a Mării Negre. Sakarya mai este numită şi Adapazary.
Deşi agricultura este pe primul loc în economia oraşului, nici industria nu este de neglijat.
Produsele agricole majore sunt porumbul, grâul, nuca, varza şi cartoful.
Viaţa socială şi shopping-ul
Găsiţi aici mai multe centre comerciale. Strada Cark este una dintre cele mai aglomerate şi ea vă oferă atât mărfuri tradiţionale, cât şi moderne. Ar părea o miniatură a Grand Bazar din Istanbul.
Puteţi admira în Sakarya şi numeroase locuri istorice. Prima moschee din sakarya este Orhan Mosque (capelă pentru musulmani), construită în 1760.
Casele tradiţionale, care dau textură oraşului pe trei etaje, prin asemănarea cu un pieptene.
Lacul Sapanca
Cândva, pe lacul acesta era pământ fertil şi un oraş plin de bunăstare. Oamenii erau foarte bogaţi, dar zgârciţi. Se spune că într-o zi, un bărbat înţelept a vizitat acest oraş. Nimeni nu a vrut să-l găzduiască sau să-i ofere un pahar cu apă. Plimbându-se flămând şi însetat, a văzut o colibă. A bătut şi i-a deschis un bărbat zâmbitor. L-a primit cu căldură şi l-a întrebat dacă îi este foame. După cină, i-a oferit un pat în care să doarmă. A doua zi dimineaţă, gazda l-a însoţit pe bărbat spre casa lui. Când s-a întors în Sapanca, oraşul se transformase într-un lac, rămânând în picioare doar coliba sa.
De atunci, lacul poartă numele oraşului pe care l-a acoperit.
Troia
Troia este foarte bine poziţionată în Anatolia, unde civilizaţia lumii a luat naştere. Aceasta a atras mereu interesul arheologilor din toată lumea de peste 100 ani. Iliada şi Odiseea, două capodopere din literatură ne povestesc despre acest oraş. Săpăturile, care au fost începute de către Schliemann în 1870, au continuat până în zilele noastre.
În fiecare an, mii de turişti vin pentru a vedea renumitul oraş cu rezonanţă pentru iubitorii Epopeelor.

Nr. 2 – Tradiţii şi obiceiuri


Evil eye (ochi rău)
Acesta este specific regiunii noastre şi e un bun suvenir de luat acasă. Este numit Boncuk, Pietricica Magică, şi te protejează de „ochiul rău”.
Forţa ochiului rău, Nazar, este temută şi multe rele din viaţa de zi cu zi se explică prin aceasta. Se spune că atunci când o femeie a născut un copil, oamenii au venit să-l copleşească cu complimente. Acesta a fost găsit mort după câteva săptămâni. Negăsind o explicaţie pentru aceasta, au pus-o pe seama deochiului, a forţei răului, Nazar. De atunci, aproape toate mamele turcoaice agaţă un Boncuk pe hăinuţele copilului. Dacă piatra e găsită crăpată, aceasta înseamnă că şi-a atins scopul şi este înlocuită imediat.
Numele turceşti
Acestea au întotdeuna înţelesuri. Unele derivă de la perioada de timp în care s-a născut copilul: Bayram (sărbătoare), Safak (zori de zi), Bahar (primăvară) sau de la evenimentele care au avut loc la naştere: Yagmur (ploaie), Tufan (furtună). Unele nume au legătură cu ceea ce simt părinţii faţă de acel copil: Yeter (destul), dacă vor ca acesta să fie ultimul, de exemplu.
Numele ales este atribuit de către un Imam sau de către o persoană mai în vârstă din familie. Copilul este ţinut cu faţa spre Mecca şi i se citeşte Azan la urechea stângă, apoi i se repetă numele de trei ori la urechea dreaptă.
Bucătăria lui Adapazary (Sakarya) poartă amprenta culturii oamenilor veniţi de prin alte regiuni. Aici se folosesc în general dovleceii şi cartofii. Datorită climei, se cultivă diferite produse, din care se obţine o varietate culinară.
Kacamak este un fel preparat din porumb. Se pune la fiert apă cu sare, apoi se adaugă făina de porumb, foarte încet. Se amestecă cu o lingură din lemn până capătă consistenţă. La sfârşit se adaugă brânză şi unt, care se vor topi pe măsură ce amestecaţi uşor.
Kebkek este o mâncare tradiţională foarte greu de preparat. Este atât de bună încât poţi spune că aştepţi o nuntă doar pentru a mânca kebkek. Cum se prepară: se lasă grâu la înmuiat în apă, cam o zi. A doua zi se fierbe carnea de pui, iar apoi bucăţile se adaugă peste grâu şi se amestecă într-un vas ore întregi. Se topeşte unt, se adaugă ardei iute roşu şi se toarnă peste amestecul de pui şi grâu. Se serveşte fierbinte.
Desert din dovleac
Se taie dovleacul în felii. Se aşază în straturi, peste care se adaugă zahăr. Se adaugă apă şi se coace la foc mic până se absoarbe zeama. Este delicios, servit cu nuci zdrobite.

 

''Young Pages'' Magazine - Partener Countries

1 3 0 2

***

Return to ''Young Pages'' Magazine - Romania

***

Comenius România (website) - // - Comenius Europe (website)

 

Prima pagină | Ad Astra | Monografie | Contact | ©2008-2018 LPS Piatra Neamţ | ® Ave Design - Prof. Ana Vîrlan .... *13.01.2008